Tak Nak Jadi Andartu, Ramai Wanita Di Kelantan Sanggup ‘Kahwin Kontrak’ Dengan Lelaki Warga Asing?

Uncategorized

Isu pasal ‘kahwin kontrak’ ni kita selalu dengar dalam drama atau cerita yang disiarkan dekat TV. Tapi, ianya juga berlaku dalam kehidupan sebenar di mana ada sesetengah orang yang sanggup berbuat demikian atas sebab-sebab tertentu.

Apa yang membimbangkan, ia terjadi dalam negara kita sendiri melibatkan beberapa wanita di Kelantan yang sanggup ‘kahwin kontrak’ dengan lelaki warga asing demi nak elak stigma dilabel sebagai andartu dalam masyarakat.

Menurut Harian Metro, majoriti wanita tersebut adalah stabil dari segi kewangan. Pada masa yang sama, dorang juga akan tawarkan bakal pasangan dorang beberapa ganjaran seperti elaun bulanan, tempat tinggal, kenderaan dan peluang perniagaan.

Adakalanya, ganjaran tu adalah sebahagian daripada perkahwinan kontrak tersebut di mana setiap pasangan berjanji untuk kekal berkahwin bagi tempoh tertentu sehingga lima tahun.

Menurut data imigresen yang diperoleh The New Straits Times, sejumlah 17,137 permohonan pas lawatan sosial jangka panjang dibuat penduduk Kelantan untuk pasangan warga asing dorang pada 2022 berbanding 17,036 pada tahun lepas.

Apa yang mengejutkan, sejumlah purata 12 ribu wanita memohon pas untuk suami warga asing setiap tahun di mana majoritinya berasal dari Thailand, Bangladesh dan Myanmar.

Tak cukup dengan tu, sumber Imigresen juga mengatakan trend kahwin kontrak ni bukanlah benda yang baru dalam kalangan masyarakat Malaysia.

“Dalam kontrak biasanya bertahan lebih tiga tahun, wanita kebanyakannya janda kaya dan anak dara tua bersetuju membayar warga asing dengan jumlah tertentu setiap bulan.”

“Suami baharu mereka kemudiannya akan ditugaskan untuk menguruskan perniagaan isteri atau peluang baharu.”

Tambah sumber tu lagi, wanita tersebut berbuat demikian untuk mengelak kesunyian di samping berpendapat yang lelaki Malaysia lebih gemar kahwin dengan wanita yang lebih muda.

Ada juga antara dorang yang sanggup berkahwin kontrak kerana bosan dilabel sebagai anak dara tua manakala yang janda pula inginkan seseorang sebagai peneman hidup.

Apa pendapat korang pasal kahwin kontrak ni?

SUMBER : https://lobakmerah.com/tak-nak-jadi-andartu-ramai-wanita-di-kelantan-sanggup-kahwin-kontrak-dengan-lelaki-warga-asing/

https://www.youtube.com/watch?v=6M_bFEJs6_0

Please enter your email, so we can follow up with you.
COUPON REBATE ( TnC )
Awards & Recognition 🏅𝑯𝒂𝒍𝒂𝒍 𝑪𝒆𝒓𝒕𝒊𝒇𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒂𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 🏅𝑨𝑺𝑬𝑨𝑵 𝑭𝒐𝒐𝒅 & 𝑻𝒓𝒂𝒗𝒆𝒍 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅𝒔 𝟐𝟎𝟐𝟐 🏅𝑴𝒂𝒍𝒂𝒚𝒔𝒊𝒂’𝒔 𝑭𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒕𝒆 𝑪𝒂𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝑷𝒓𝒐𝒗𝒊𝒅𝒆𝒓
Anggaran Harga Pakej Lengkap Termasuk Dewan / Hall / Ballroom / Banquet Hall / Event Space / Mall / Bungalow / Villa
Awards & Recognition 🏅𝑯𝒂𝒍𝒂𝒍 𝑪𝒆𝒓𝒕𝒊𝒇𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒂𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 🏅𝑨𝑺𝑬𝑨𝑵 𝑭𝒐𝒐𝒅 & 𝑻𝒓𝒂𝒗𝒆𝒍 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅𝒔 𝟐𝟎𝟐𝟐 🏅𝑴𝒂𝒍𝒂𝒚𝒔𝒊𝒂’𝒔 𝑭𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒕𝒆 𝑪𝒂𝒕𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝑷𝒓𝒐𝒗𝒊𝒅𝒆𝒓

Tags :

Uncategorized

Share :

Leave a Reply

Boleh share sedikit detail, untuk memudahkan ⬇️

%d bloggers like this: