PERBELANJAAN UNTUK KAHWIN

Nurul Adilah Wedding Planner,Pakej Perkahwinan

Majlis perkahwinan impian ialah permulaan bagi kebahagiaan sesebuah pasangan.

Selalunya, perbelanjaan ini adalah pilihan sendiri ataupun tradisi. Walau bagaimanapun, banyak budaya dan keluarga yang mematuhi adat mas kahwin yang melambangkan komitmen awal untuk perkahwinan. Seperti cincin, yang mungkin berbeza dari segi kosnya. Bergantung kepada negara, negeri dan latar belakang budaya, adat mas kahwin boleh dikenakan sama ada kepada pengantin perempuan atau pengantin lelaki atau kedua-duanya.

Di antara perbelanjaan biasa ialah penggambaran pra-perkahwinan. Bergantung pada pakej yang anda pilih, ini boleh mencecah beratusan ringgit untuk sesi potret di studio sahaja dan ribuan ringgit untuk sesi gambar di luar yang tidak termasuk sewaan pakaian, rambut dan persolekan.

Ini mungkin merupakan perbelanjaan terbesar untuk merealisasikan perkahwinan impian anda. Ambil perhatian jika anda merancang untuk melakukan majlis persandingan anda di hotel kerana perbelanjaan ini boleh mencecah harga yang tinggi (dalam lingkungan RM35 hinnga RM55 atau lebih/kepala).

SEBELUM PERKAHWINAN

✔ Kursus kahwin
✔ HIV test
✔ Wang hantaran
✔ Mas kahwin
✔ Upah jurunikah
✔ Kad jemputan
✔ Juru nikah
✔ Cincin tunang
✔ Barang kemas
✔ Perjalanan pergi dan balik rombongan
✔ Tempat penginapan rombongan

BARANG HANTARAN

✔ Sirih junjung
✔ Potpuri
✔ Alquran
✔ Telekung
✔ Sejadah
✔ Baju kerja
✔ Beg tangan
✔ Jam
✔ Kasut
✔ Set alat solek
✔ Telefon pintar
✔ Manisan (kek/coklet/buah/dll)

JAMUAN MAKAN

UNTUK TETAMU

✔ Untuk tetamu (tentukan jumlah tetamu)
✔ Kanopi
✔ Makanan tetamu (catering/rewang)
✔ Kerusi, meja
✔ Hiasan tempat makan
✔ Upah pekerja

UNTUK PENGANTIN

✔ Makanan beradap (catering/rewang)
✔ Penanggah
✔ Set meja pengantin

SEMASA MAJLIS

✔ Photographer
✔ Pelamin
✔ Baju pengantin
✔ Tempat majlis
✔ Pengapitmajlis
✔ Goodies
✔ Duit tol
✔ Bunga pahar
✔ Bunga telur
✔ Juru andam
✔ Upah gubahan hantaran
✔ Hiasan bilik tidur

Semakin banyak aktiviti atau perhiasan yang anda inginkan, semakin tinggi kos. Jadi sentiasa tahu bajet maksimum anda dan cuba kurangkan kos dengan petua-petua ini!

KOS PEMBELANJAAN UNTUK PENGANTIN

Antara kos yang perlu kena pasti termasuk kos sewa dewan/khemah, kos baju pengantin, kos jurusolek dan sebagainya.

Sewa dewan

Harga boleh berbeza besar bergantung kepada keluasan dan faciliti yang ditawarkan oleh pemilik dewan tu. Elakkan sewa dewan pada musim perayaan maka anda boleh dapat sewa dewan dengan harga yang lebih murah.

Baju Pengantin

Jika anda membeli baju pengantin anda dari butik pengantin pakar yang menawarkan perkhidmatan pengantin penuh, maka gaun yang anda dapat akan kos anda lebih daripada gaun yang dibeli dari kedai diskaun atau butik online.

Jika anda tidak ingin belanja banyak duit ke atas pakaian perkahwinan, boleh anda pilih untuk sewa gaun pengantin kerana ia bukan sahaja realistik tetapi juga jimat kos yang banyak. Pengantin perempuan pasti dapat menjimatkan banyak wang terutamanya jika anda mempunyai bajet wang yang ketat untuk dibelanjakan untuk majlis perkahwinan.

Mekup

pengantin boleh mekap sendiri atau boleh minta kawan-kawan yang pandai mekap untuk bantu. Maka anda tidak perlu habiskan wang yang banyak bagi mekap di butik andaman yang mungkin akan caj anda dengan wang yang banyak. Anda cuma perlu sediakan hadiah untuk kawan yang bantu anda mekap tu.

KOS PEMBELANJAAN UNTUK JEMPUTAN

Anda kena menentukan bilangan jemputan yang akan menghadiri perkahwinan anda. Dengan itu anda dapat merancangkan bajet kos katering dan juga bilangan cenderahati/door gift yang perlu disediakan. Selain daripada itu, sebelum tetamu hadiri perkahwinan anda, mestilah anda memjemput mereka datang, betul ke? Jadi anda juga kena sediakan kad jemputan kahwin dan perlu kira bajet untuk kad dengan sampul dan juga jumlah setem yang diperlukan.

Kad Kahwin

Perkara yang pertama untuk anda memberitahu saudara mara dan rakan-rakan tentang perkahwinan anda adalah dengan menyediakan kad jemputan kahwin dan memberi kepada mereka supaya mereka akan luangkan masa untuk menghadiri pada hari perkahwinan anda.

Untuk tempahan kad, anda mungkin boleh pilih design yang mudah dan murah supaya anda boleh jimatkan wang untuk kad-kad tu.

KOS SAMPINGAN

Selain daripada kos yang disebutkan di atas, kos-kos berikutnya adalah sampingan yang anda boleh menaruhkan mereka dalam bajet anda jika wang anda lagi cukup untuk belanja untuk semua ni. Kos sampingan termasuk pelamin & hiasan, silat/tarian, kompang, hiburan, pengacara dan jurufoto.

BERAPA BAJET YANG KENA SEDIAKAN UNTUK HADIAH KAHWIN?

Keramaian orang tahu berapa duit untuk mereka berbelanja untuk hadiah hari jadi atau hadiah dalam Hari Ibu/Bapa. Tetapi apabila fikirkan hadiah kahwin, ramai yang tidak dapat menentukan bajet wang berapa yang kena sediakan. Anda pasti tidak mahu sediakan bajet yang kecil yang boleh mengakibatkan perkahwinan anda kelihatan murah, tetapi anda juga tidak mahu berbelanja terlalu lebih daripada yang anda mampu juga.

Bajet untuk Hadiah Kahwin Pada Hari Ini

Hari ini, kebanyakan akan menyediakan wang mungkin RM1,000 – RM3,000 untuk pembelian hadiah kahwin. Jadi, anda boleh dapat sikit idea dari sini.

Dengan hadiah perkahwinan, berapa bajet kena disediakan merupakan keputusan peribadi. Anda boleh memberikan para tetamu apa sahaja hadiah perkahwinan yang anda pilih termasuk kotak gula, tin box, lilin, kipas tangan dan sebagainya.

Selain daripada tu, apabila memikirkan hadiah kahwin, anda patut fikirkan idea hadiah hahwin yang murah, lagi berguna dan praktikal. Antaranya ialah garpu & sudu, tuala mandi dan set manicure.

Jika anda langsung tiada ilham untuk pilihan, boleh anda rujuk ke laman shopping cart kami yang sedia membekalan semua hadiah kahwin yang beraneka. Tentu anda boleh dapatkan sesuatu yang anda nikmati.

https://youtu.be/cXDgAG-JmeU

Tags :

Nurul Adilah Wedding Planner,Pakej Perkahwinan

Share :

Leave a Reply

Boleh share sedikit detail, untuk memudahkan ⬇️

%d bloggers like this: